Hakikat Yg Bukan Semua

December 21, 2009

Hakikatnya memang boleh kita takwilkan "bukan semuanya begini". Tapi inilah realiti betapa payahnya nak jayakan slogan Satu Malaysia.  Lahir generasi baru tapi penerimaan Melayu sebagai bangsa memerintah tapi mundur masih kekal. Akhi Ajim mendedahkan:-

Malay PIG all..

post oleh ajim | 8:40 PM | , | 0 reaksi »
Gambar diatas menunjukkan sikap sentimen perkauman yang berlaku dlm dunia facebook. Pelajar Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Ong Siang Ying telah memohon maaf atas kesilapan dan menyatakan dia tidak bermaksud begitu. Sumber: Mazidul TV3

Gambar ke-2 pula menunjukkan dialog antara fan Namewee di dalam Facebook. Ini hanyalah sebahagian daripada perkataan rasict yang digunakan. Penulis mengambil sendiri gambar ini di dalam Facebook.

1. Orang bukan Melayu (tidak semua), kerap kali melabel orang Melayu sebagai 'pemalas', tidak produktif, anak emas kerajaan dll. Lebih dari itu, ada yang lebih ekstrem melabel orang Melayu dengan nama yang lebih canggih, seperti yang dapat anda baca pada gambar di atas.

2. Apabila kerajaan banyak menolong orang Melayu, maka sebahagian bukan Melayu menganggap ini tidak adil. Mereka menganggap kerajaan melakukan diskriminasi terhadap bukan Melayu. Mereka menganggap kerajaan Malaysia hanya mementingkan kaum Melayu sahaja. Sumbangan kaum lain seolah-olah tidak diiktiraf.

3. Perlu difahami, orang Melayu merupakan kaum teramai dan termiskin di dalam negara ini. Bantuan yang dihulurkan bukan bermakna menyisihkan kaum lain, tetapi membantu meningkatkan taraf hidup orang Melayu agar sebaris dengan kaum lain di negara ini. sila lihat angka ini:

Menurut perangkaan Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), pada tahun 2004 Bumiputera memiliki 16.4 peratus bidang pertanian, 12.3 peratus perlombongan, 8.1 peratus pembuatan, 6.3 peratus utiliti, 35.2 peratus pembinaan, 20.4 peratus perdagangan borong dan runcit, 26.7 peratus pengangkutan, 12.5 peratus kewangan dan 18.7 peratus perkhidmatan.
Lihat sahaja senarai manusia terkaya di Malaysia, siapakah yang mendominasi? Sila klik sini untuk melihat senarainya. Penulis optimis, jika majoriti rakyat termiskin di Malaysia adalah bukan Melayu, pastinya mereka akan juga dibantu seperti mana yang berlaku pada orang Melayu. Mungkin ada kelemahan dari segi pengagihan bantuan, dan hal ini perlu diperbaiki. Walaupun bantuan banyak diberikan pada orang Melayu, kaum lain juga dibantu. Ini FAKTA.

4. Sebahagian bukan Melayu (kaum Cina terutamanya) seringkali menganggap bahawa merekalah yang bertungkus lumus membangunkan negara ini, menjadi penyumbang besar kepada ekonomi negara, dan ikon kepada kekayaan. Ini merupakan fakta yang sombong apabila mengenepi peranan kaum lain yang turut sama membangunkan negara ini.

5. Kaum Cina diakui, hebat dalam bidang perniagaan, namun itu tidak bermakna kaum lain itu bodoh, pemalas dan tidak tahu berniaga. Kita harus melihat dalam konteks realiti dan sejarah. Orang Cina sejak awal terdidik dengan ilmu niaga, lihat sahaja perniagaan mereka yang turun termurun diwariskan kepada keturunan mereka, manakala orang Melayu pula terdidik dengan pertanian berbentuk 'cukup makan' sahaja. Namun kini, orang Melayu sudah mampu menjadi peniaga yang baik walaupun mungkin jumlahnya tidak seramai kaum lain, tetapi ini satu kenyataan yang boleh dibanggakan. Proses ini memakan masa.

6. Mungkin mereka yang mendakwa kaum terhebat itu lupa, sumbangan besar kaum Melayu terhadap mereka. Jika kaum Cina memiliki perniagaan, maka kaum Melayu merupakan konsumer terbesar dan sumber tenaga manusia kepada perniagaan terbabit. Jangan dilupa juga, sumbangan terbesar orang Melayu yang menerima sejumlah besar pendatang (ketika sebelum merdeka) ke dalam Tanah Melayu. Kini keturunan mereka menjadi rakyat Malaysia, ini satu hakikat yang diterima oleh orang Melayu.

7. Mungkin akan ada yang berhujah, orang Melayu juga pendatang dari Jawa dan Sumatera. Orang asal Tanah Melayu adalah kaum asli di dalam hutan. Ya, orang Melayu pendatang. Begitu juga orang Cina di negara China, orang India di negara India dan semua bangsa di dalam dunia ini. Masakan tidak, bukankah tempat asal kita dulu di Syurga sebelum diturunkan ke dunia? Bukankah kita hanya penumpang sementara di atas muka bumi ini? Hujah ini mungkin tidak diterima oleh orang yang tiada asas agama samawi. Penulis membuat hujahan ini berdasarkan pemahaman 'pendatang' menurut mereka.

8. Pendatang yang sebenarnya menurut penulis adalah, sekumpulan manusia yang datang dari sebuah kawasan A ke kawasan B yang mana kawasan itu telah mempunyai masyarakat yang telah membina atau mempunyai tamadun sendiri dan berasimilasi dengan persekitarannya. Masyarakat Melayu telah membina tamadunnya sendiri sejak ratusan tahun yang lalu dan telah mengadaptasi persekitarannya di Alam Melayu. Hal ini diperakui oleh tokoh-tokoh sejarah di dunia. Hal yang sama berlaku di negara China, orang Cina telah berjaya membina tamadunnya sendiri di Tanah Besar China. Jika orang Melayu berhijrah dari Tanah Melayu ke negara China, pastinya orang Melayu itu pendatang.

9. Jika orang bukan Melayu melabel orang Melayu sebagai 'pemalas', tidak produktif dll, orang bukan Melayu juga ada label dan gelarannya. Orang Cina dilabel sebagai 'penipu', gila duit, dll, begitu juga orang India yang dilabel sebagai 'cakap putar belit', keling dll. Jika orang bukan Melayu melabel orang Melayu dengan gelaran seperti 'pemalas' berdasarkan pengalaman mereka, hal yang sama berlaku pada orang Melayu yang melabel kaum lain berdasarkan pengalaman. Namun bersetujukah orang Melayu, Cina dan Indin pada label yang diberikan itu? Pastinya tidak, oleh itu BERHENTI melabel orang lain dengan label nama yang buruk!

10. Malaysia sudah lebih 50 tahun merdeka, namun perpaduan antara kaum masih renggang. Penulis tidak percaya pada retorik yang mengatakan rakyat Malaysia bersatu padu, hubungan antara kaum sangat harmoni dll. Ini satu penipuan fakta. Kelihatan bersatu padu itu hanya berlaku apabila ada Rumah Terbuka Hari Raya, Tahun Baru Cina dan Deepavali, selebihnya hanya perpaduan saduran dan ia terlalu nipis. Penulis bercakap dalam konteks negara keseluruhannya, bukan mengambil kira perpaduan dalam jumlah kecil. Penulis menganggap kita tidak berjaya memupuk perpaduan antara kaum dalam negara secara menyeluruh, tetapi kita lebih baik dari kebanyakkan negara lain di dunia.

11. Penulis bukan seorang yang 'rasict'. Penulis menganggap orang Cina, India dll sebagai rakyat Malaysia. Penulis mengiktiraf sumbangan mereka dalam membangunkan negara, menaikkan nama Malaysia di pentas dunia dll. Tetapi penghormatan yang sama penulis minta diberikan kepada orang Melayu, sama seperti orang Melayu memberikan pernghormatan pada yang lain.

12. Tidak semua orang Melayu itu 'pemalas', tidak semua orang Cina itu 'penipu', dan tidak semua orang India itu cakapnya 'putar belit'.

1 comments:

Choy HH December 21, 2009 at 5:27 PM  

Salam persahabatan Saiful,

Lama dah x kacau blog anda.

Saya setuju dgn penulisan /entri ini dan beranggapan kalau boleh, kalau ... boleh, hapuskan perkataan Cina, India dan sbgnya. Kalau tdk isu ini sama sekali tdk akan berakhir dan perlu difahamkan, moyong dan kami (jgn sering dihubungkait kan) sbb kami lahir di malaysia dan saya sama sekali tdk suka (siapa yg suka) di label sbg kaum pendatang sungguhpun

pendapat ttg agama Samawi (so sorry if i misspelled it) memang rasional, kami tdk wujud macam itu shj, bling, magis ... mesti ada asul dan pencipta. Saya x kenal pun siapa moyang saya : ), dan x peduli pun (jawapan yg sungguh x bertanggungjawab) tetapi, yg lebih penting, saya kenal manusia disekeliling saya skrang, dan terlalu ramai utk sy kenal dan fahami. Why dwell in the past kalau perkara pokoknya tdk membantu apa2.

Retorik atau tdk, jika perkataan retorik itu terus dan sering diguna pakai kan , saya jamin 100 % , pd akhirnya PASTI berakhir secara retorik.

Kalau mrk gagal lakukannya, anda ingin biarkan dan ikut pd mereka ? Saya rasa anda tdk dan saya sendiri juga tdk akan terikut dgn minda mrk.

Kami semua makhluk dgn kurniaan
dari Nya yg agak sekata/sama, 1 otak, 2 tangan , 2 kaki ... hampir sama sbb ada golongan yg kurang bernasib baik. Kalau mrk yg kurang sempurna itu mengadu dan bercakap yg bukan bukan ( barking endlessly to the moon) ... saya boleh cuba memahami tapi ini situasi yg berlaku pd makkluk yg sempurna tubuhnya cuma akal ... ada ' sikit sikit problem '.

There is a need for a pioneer (a group of ppls) to show examples to them, baru lah mrk akan ' ciplak ' . Saiful, saya dah lama anggap Saiful sbg rakan, no offense ya.

Tdk perlu fokus kpd ' masalah ' yg sedia nyata depan mata tetapi alih perhatian kpd cara utk membentuk, dgn cara aggresif / atau tdk, no one cares as long as that ' pioneer group ' is born even if it is a totally lies/rhetoric.

I want us to unite as well, u 2, many of us too, then , there must be a way. Bercakap memang mudah, tetapi itu asas kpd hampir kesemua perkara.

Selamat menyambut Maal Hijrah my friend (agak terlewat, hehe) dan selamat Hari Natal.

dah lama x terima kata2 dari anda di blog hamba : )

ChoyHH
http://mylifecreation.blogspot.com/

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger template Brownium by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP